ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Αρχεία καλλιτεχνών
Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους
Πέμπτη 23 Μαΐου 2019
Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών “Λεωνίδας Ζέρβας”
Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα
H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής και στην ιστοσελίδα http://articon.lab.teiath.gr
Τα αρχεία καλλιτεχνών αποτελούν μία ιδιαίτερη και σημαντική κατηγορία αρχειακού υλικού που συμβάλλει στην ερμηνεία της τέχνης και υποβοηθά την κατανόηση της καλλιτεχνικής δημιουργικής διαδικασίας γενικότερα, αλλά συγχρόνως αποκρυπτογραφεί και την προσωπικότητα του δημιουργού. Κατά κανόνα, τα αρχεία καλλιτεχνών περιέχουν τεκμήρια που σχετίζονται ποικιλοτρόπως με το έργο ή αναφέρονται στην ιδιωτική ή δημόσια ζωή των δημιουργών τους. Στα τεκμήρια αυτά αποτυπώνεται με τρόπο ανεξίτηλο η προσωπικότητα του καλλιτέχνη και το πλαίσιο αξιών μέσα στο οποίο δρα. Επιπλέον, συνδέουν το έργο του με τα βιώματα, τις σκέψεις, τους δισταγμούς και τις αποφάσεις του. Μέσα από τις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές στιγμές που αφηγούνται προσεγγίζεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσεται και αναπτύσσεται η καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι, συνεπώς, μια πολύτιμη πηγή γνώσης και πολιτισμού αλλά κι ένα όχημα που μας φέρνει κοντά στον άνθρωπο-καλλιτέχνη και μας κάνει κοινωνούς της καθημερινότητάς του.
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2019, το Εργαστήριο Διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων & Βιβλιακού – Αρχειακού Υλικού, «ARTICON» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τo Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συνδιοργανώνουν την ημερίδα με θέμα «Αρχεία Καλλιτεχνών – Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους».
Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν ερωτήματα και ζητήματα που απασχολούν όσους εμπλέκονται είτε στη δημιουργία, είτε στη διαχείριση και προστασία του αρχείου ενός καλλιτέχνη. Ακόμη, επιδιώκεται να διερευνηθούν πιθανές λύσεις και προοπτικές, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος σε ένα σύγχρονο επιστημονικό πλαίσιο για την ορθή προσέγγιση και την αποτελεσματική διαχείριση του μοναδικού αυτού υλικού.
Στην ημερίδα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | T.E.I ΠΕΙΡΑΙΑ, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο – Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Μουσείο Μπενάκη-Εργαστήριο Γιάννη Παππά και το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη οι οποίοι καταθέτουν την εμπειρία και τη γνώση τους σε θέματα που αφορούν :
Ευελπιστούμε η εκδήλωση αυτή να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου δημόσιου διαλόγου πάνω σε ζητήματα που προκύπτουν, για την ανάδειξη της σημασίας των αρχείων καλλιτεχνών και του ρόλου τους στο πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Οι διοργανωτές φορείς